POMLADANSKI ŽAFRAN (Crocus vernus)

Na malce višje ležeče travnike je šele sedaj prišla pomlad. Sneg je končno skopnel tudi na mojem vrtu in poleg trobentic je zacvetelo tudi nekaj žafranov.




Dve zelo podobni rastlini večkrat zamešam tudi sama a le po imenu. Nikakor si nisem zapomnila kateri je pomladanski in kateri jesenski. Ampak sedaj vem:

Pri nas rasteta pomladanski žafran (Crocus vernus) in strupeni jesenski podlesek (Colchicum autumnale). Dve podobni a tudi zelo različni rastlini.

Žafran cveti pomladi, podlesek cveti jeseni. Žafran ima 3 prašnike, podlesek kar 6.
Žafran ni strupen, podlesek je zelo strupen. Pravzaprav pri žafranu samo prašniki niso strupeni, ostalo menda tudi je.



Žafranovi listi so ozki z vzdolžno belo črto in imajo krepke konice. Podleskovi listi so bleščeči, temnozeleni, precej dolgi, suličaste oblike in ploski.



Ko cveti žafran ima razvite liste, ko cveti podlesek nima razvitih zelenih listov. Podleskovi listi rastejo spomladi in so zato nevarni pri zamenjavi s čemaževim.




Cvetovi podleska so rožnati. Žafranovi cvetovi so vijoličasti, včasih beli.... tako je v naravi. Na vrtu cvetijo v vseh odtenkih od bele, roza, vijolične in rumene.





prijavljam na / Linking up with



Komentarji

  1. What beautiful signs of spring! I love the colors that you captured.

    OdgovoriIzbriši
  2. Your crocusses look beautiful. The first signs of spring! Thanks for linking in to my favorite weekend flower. Groetjes Hetty

    OdgovoriIzbriši
  3. Spring is bursting out of your post today

    OdgovoriIzbriši
  4. Komaj čakam žafrane na Veliki planini. Upam, da mi letos uspe nekaj odličnih fotk in preživeti prekrasen dan. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)