NATRESK (Sempervivum, Sempervivum Tectorum)

Zima je še. Kmalu bo pomlad. Ne še tako kmalu, no, ampak zime imam že dovolj. Zato bom spet začela urejati blog o rastlinah. Za začetek ena sekulentna rastlina, ki zelo dobro uspeva v zelo slabih pogojih.




Navadni Natresk, običajno mu rečemo samo NATRESK je trdoživa, VEDNO ZELENA nizko rastoča rastlina. Povsem nezahtevna raste v skalnih razpokah in v dobro odcednih peščenih tleh.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sempervivum_tectorum




SEMPERVIVUM je latinsko ime za natreska in pomeni VEDNO ŽIV. Res je, saj dobro prenaša sušo vročih poletij kot tudi mrzle zime. Najlepše raste na soncu.




LISTI so razvrščeni v listno rozeto, srebrno zelene ali travnato zelene z rjavkastimi konicami.



CVETI julija, cvet pa naredi na visokem steblu. Ko rastlina odcveti tudi odmre, a hkrati naredi veliko novih raslinic, ki se kar same zasadijo in tako poskrbijo za vedno zeleno preprogo.





NATRESK je užitna in tudi zdravilna rastlina. Seveda rastlin v vrtu ne smemo gnojiti z umetnimi gnojili. Deluje adstringentno (napne in zmehča kožo), zato sok rastline pomaga pri opeklinah, pikih žuželk, ranah, bradavicah in pri odmaščevanju ušesne votline. Na težavna mesta lahko položimo tudi razpolovljene liste ali pa si pripravimo mazilo. Domača imena uhlek, ušesnik ali uhec je netresk dobil zato, ker naj bi pomagal pri vnetjih srednjega ušesa. Ampak o tem si preberite v kakšnem zeliščarskem vodniku.





linking up with WEEKEND GREEN #2, FLORAL BLISS #9

Komentarji

  1. Spectacular photos of an little plant - I have it too, plant it in the narrow chinks between pavement. It grows in heat and cold, but I haven't known, that you can eat it. Know it only as a homoöpathic medicine.
    Thanks for participiating, have a nice weekend

    OdgovoriIzbriši
  2. Wonderful macro photos !
    Greetings from Germany

    OdgovoriIzbriši
  3. Absolutely fabulous photos of this sedum! Enjoy your weekend!

    OdgovoriIzbriši
  4. Lepe fotografije. Prav tako kot natresk. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobila sem jih v lončenem loncu (kvadratnem) izjemno lepe in mal počasi mi rastejo ma rastejo, več vrst.
    Letos pa kot nora jih sadim vsepovprek...baje da prezimijo tudi do -25 stopinj. No moje so non stop zunaj, poleti in pozimi... sicer -25 še ni bilo... ma zime so tudi pri nas vedno bolj mrzle ja so zelo hvaležna rastlina.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mrzle Gorenjske zime preživijo, seveda. Res pa je, da jih običajno sneg obvaruje pred najhujšim mrazom. Kako lepo je pravzaprav, da imamo letne čase, je življenje bolj pestro in se imamo česa veselit.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)