POTONIKA (Paeonia)

Potonike spadajo med najstarejše vrtne rastline. Meni so bile že od nekdaj všeč, predvsem zato, ker cvetijo že maja in junija in imajo bogat vonj.





Potonike spadajo v družino potonikovk (Paeoniaceae). Poznamo več vrst potonik in brezmejno število sort. Ločimo jih predvsem na olesenele - grmičaste potonike in zelnate, ki vsako pomlad poženejo na novo. So prezimno trdne, saj imajo korenine zelo globoko pod zemlji, zato jih tudi poletna suša ne prizadene tako močno. Sicer nezahtevne potrebujejo samo občasno gnojenje, kar poplačajo z obilnim cvetenjem konec maja in v začetku junija.





V naravi rastočih potonik še nisem videla, v Sloveniji na Krasu raste  NAVADNA POTONIKA - Paeonia officinalis. Zelo podobna tej:



Zelnate potonike spadajo med trajnice, stebla vsako pomlad poženejo na novo. Razmnožujejo se z delitvijo korenin, ki sicer rastejo precej globoko. Ko jih sadimo na novo jih ne smemo tako globoko, sicer potrebujejo kar nekaj let, da zacvetijo. Potrebujejo sončno lego, sicer ne cvetijo tako bogato.




Grmičaste oz. lesnate potonike spadajo med grmovnice, spodnji del rastline oleseni, cveti na novih poganjkih. Razmnožujejo se s cepljenjem, podtaknenci ali grobanjem, čeprav sama še nič od tega nisem preizkusila. Sem jo kupila v vrtnariji.





Moje potonike sem dobila od tete, ki jih ima v vrtu že od nekdaj. Zato ne vem kakšne vrste oz. sorte so. Važno je le, da bogato in dišeče cvetijo vsako leto.



Komentarji

  1. That pale pink is fantastic - allthough all are beautiful. Have a nice evening.

    OdgovoriIzbriši
  2. Awesome flowers! I fell in love with them when a garden full of them came up in the garden! You have a wonderful variety of colors!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)