MASLENICE oz. enodnevne lilije - HEMEROCALLIS



Na pogled izgledajo kot lilije, kdor jih ne pozna jih zlahka zamenja. Nekateri jih celo imenujejo enodnevne lilije, tudi angleško ime je Daylily. Vendar so si z lilijami podobne samo na prvi pogled. Za razliko od lilij, ki imajo v zemlji čebulice imajo maslenice gomolj, listi pa malce spominjajo na iris. Cvetovi rastejo na neolistanem steblu.




Od običajnih lilij se razlikujejo po tem, da cvet cveti le en dan. Kako žalostno ...? Ne, naslednji dan zacveti nov cvet, in spet nov, in spet nov, da cvetenju ni konca poskrbijo cvetovi na novem steblu.

nikon 5100 nikkor 40mm - f5


MASLENICA ... zelo čudno ime, ki spominja na maslo. Ja, od tod tudi ime, saj so samonikle rastline rumene, v barvi masla.  Spodnja slika je iz mojega vrta, malce spominja na "original" Hemerocallis lilioasphodelus.


So zelo enostavne za gojenje, zato dobro uspevajo tudi v mojem skromnem vrtu, kjer sta gnojilo in motika le občasno na obisku. Ne preveč gnojena zemlja (drugače je preveč listja, samih cvetov pa zato ni več), rade imajo tudi malce sence, da se zemlja ne izsuši preveč.

Ko sem brskala po internetu, da bi o tej rastlini našla kaj več podatkov sem naletela na zanimivost, da so cvetovi užitni in jih lahko tudi pojemo.  Ampak ne, ne, za kaj takega so prelepe. Jedli bomo raje bučne cvetove, maslenice pa bodo še naprej krasile moj vrt.

nikon 7100 + nikkor 24mm - f4 

Linking up with
WEEKEN GREEN #18

Komentarji

  1. Your hemerocallis is gorgeous <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Wonderful photos, my favorite is the last. They are to beautiful to eat, although they bloom only one day. What a richness to have every day new flowers!
    Thanks for joining, enjoy your summertime

    By the way: I bought two fuchsia, have them in pots at my rooftop, in the garden is to much sunshine...

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)