ARONIJA (Aronia melanocarpa "Viking")



Aronijo smo kupili pred 20-leti, ko še ni bila moderna. V vrtnariji so mi rekli, da je to grmovnica, ki bo preživela mrzle gorenjske zime, je varna pred pozebo in je sneg ne bo polomil. In res je ena najtrpežnejših grmovnic. Nima bolezni, škodljivci jo ne napadejo, srne jo skoraj pustijo pri miru. Le pravočasno jo moram obrati, kajti ptice jo obožujejo. Zato včasih naberem jagode, ki še niso povsem zrele. Bolje prej kot nikoli.

Cvetovi:




Sadeži:





Iz zrelih jagod vsako leto skuham džem. V jeseni običajno nimam časa, zato jo zamrznem in skuham pozno jeseni ali pozimi. Najboljša je narejena iz 2/3 češenj (tudi iz sliv ni slaba) in 1/3 aronije. Aronija da bogato rdečo barvo in bolj poln okus. Ampak tudi samo iz aronije je .... mnjami... nekaj posebnega in je ne delim rada z drugimi. Včasih kozarček podarim kakšnemu sladokuscu, a običajno jo pojem sama.




Jagode imajo zelo trpek okus, ki se med kuhanjem skoraj povsem izgubi. Ne povsem, ohrani pristen okus po aroniji. Kuha se dolgo, saj pustim, da se jagode zmehčajo in razpustijo in jo pretlačim kot za pire. Džem tako dobi pravo strukturo in svilnat okus. Nikoli ne uporabim paličnega mešalnika, ki naredi marmelado ali džem preveč grobega okusa.

zrela ARONIJA

In ko sem že pri marmeladah in džemih. Odlična je tudi iz zrelih jagod navadnega črnega bezga. Mmmmmmmmm....... Tudi ta raste na mojem vrtu.

tudi ČRNI BEZEG ( Sambucus nigra ) imajo ptice zelo rade

Komentarji

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)