BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii
(fotografirano v oblačnem dvevu proti svetlobi, brez dodanega fleša, f4)

Na okenski polici v počitniški hišici vsako leto zacveti božični kaktus. Včasih ista rastlina zdrži več let, potem počasi propade a še prej iz členkov ustvarim novo rastlino. Če imam možnost včasih kakšno vejico tudi "ukradem" in potem čakam, kdaj in kako bo zacvetela. Tako je bilo tudi s to rastlino. Glede na same liste namreč nisem vedela ali je to BOŽIČNI ali VELIKONOČNI KAKTUS?




In ... zrastel je Božični kaktus Schlumbergera Bridgesii

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii


Poznamo namreč 3 zelo podobne členkaste kaktuse:

Razlika med njima je v listih in cvetovih:

1) Schlumbergera Truncata ima nazobčane liste s konicami, skoraj bodicami in podolgovate cvetove ... cveti že novembra, okrog Miklavža, v Ameriki mu rečejo "Thanksgiving cactus"

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Truncata 


2) Schlumbergera Bridgesii ima bolj okrogle liste in bolj okrogle cvetove ... to je pravi Božični kaktus

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii


3) Hatiora gaertneri ali Rhipsalidopsis gaertneri , ki cveti še kasneje se imenuje Velikonočni kaktus. Listi imajo na koncu majhne ščetine, odprti cvetovi so podobni zvezdi. No, te slike pa žal še nimam.


Za vse je značilno, da so to rastline kratkih dnevov in dolgih noči. Takšno je namreč podnebje v njihovem naravnem okolju od koder prihajajo (Brazilija). Za nastavitev popkov potrebujejo noči s 16-18 ur teme, bolj hladen prostor in popolno mirovanje. Ko doseže takšne pogoje cvetijo in to je lahko kadarkoli od novembra do marca. In po cvetenju ponovno potrebuje počitek. 

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii



NAVODILA ZA VZGOJO

... Takoj po cvetenju pa tam do aprila naj počiva. Pri 10-12°C ne zalivamo, če počiva pri 16-20°C ga zalivamo malo, ravno toliko, da se ne izsuši.

Spomladi kaktus presadimo v zračnen rahlo kisel humus in ga oblikujemo, tj potrgamo predolge členke. Raste naj na svetlem mestu, poleti je lahko tudi zunaj, nekje v senci. Najbolje uspeva na 20-30°C, naj ima dovolj vlage.

Konec avgusta začnemo kaktus prilagajati na počitek, vedno manj ga zalivamo. Prestavimo ga v temnejši prostor, brez direktnega sonca, temperatura max 18°C. Zalivamo zelo malo, pri 14-16°C skoraj nič, pri 18°C pa toliko, da se ne izsuši. Če je temperatura previsoka moramo bolj zalivat, kar pa posledično pomeni, da rastlina raste in ne počiva. Če že ima toplo, naj ima vsaj čim krajše dneve. In zato v moji počitniški hiši tako lepo uspevajo. Jeseni jih nihče ne zaliva, imajo hladno in dnevi so vedno krajši. Idealno.

Ko rastlina nastavi cvetne popke jo začnemo pogosteje zalivat, dodamo tudi gnojilo, ustreza ji tudi višja temperatura, okrog 20°C. Pri Božičnem kaktusu se to zgodi od oktobra do novembra.

Takoj po cvetenju pa tam do aprila naj rastlina počiva. Pri 10-12°C ne zalivamo, če počiva pri 16-20°C ga zalivamo malo, ravno toliko, da se ne izsuši. In nato presadimo ...

BOŽIČNI KAKTUS - Schlumbergera Bridgesii
(fotografirano v sončenem dnevu, naravna sončna svetloba, f16)

Linking up with: WEEKEND GREEN #40, FLORAL BLISS #54



Komentarji

  1. Hello, warm greetings to you. I was attracted by your Christmas cactus. I had one plant with flowers exactly of the same colour. After it bloomed once, it stopped flowering. I am your newest follower, inviting you to follow me. Thank you. Have a beautiful day!

    OdgovoriIzbriši
  2. A boring plant with wonderful flowers! We had a Rhipsalidopsis for many years...
    Happy healthy New Year from Germany

    OdgovoriIzbriši
  3. Your photos are very beautiful indeed! I have a white version...

    OdgovoriIzbriši
  4. so beautiful. I don´t have any this winter so I miss them

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh, I love these beautiful flowers !!
    Gorgeous photos !!
    Greetings

    OdgovoriIzbriši
  6. I love this plant!Here in Brazil we called it May flower...

    OdgovoriIzbriši
  7. Vse lepe in imajo odlične slike. S spoštovanjem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dear friend I hope you had a Happy Easter !!
    Greetings

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasne fotke,pozdrav iz Benecije!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Hvala za vaš komentar :)